מאמר מאת: ליאת ארמי, יועצת מס
מייסדת OS Experts מבית מכללת אורין שפלטר
06/12/2023
מערכת מקוונת לדיווח על עזיבת מקום עבודה (פרישה ממקום העבודה)
רשות המיסים פיתחה בשע”מ בשיתוף עם מערך הדיגיטל הלאומי ורשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון פלטפורמה דיגיטלית לדיווח על עזיבת מקום עבודה, מילוי טופס 161–”הודעה על פרישה” ושליחתו באופן מקוון.
המערכת, בגרסתה הראשונה, תעלה לאוויר לקראת סוף שנת 2023. המערכת תאפשר קליטה מקוונת, מהירה ומדויקת של דיווח המעסיק ותקל על העובד בתהליך קבלת החלטותיו לגבי הסכומים העומדים לרשותו בעקבות פרישתו.
התהליך כולו מקוון ללא צורך בהגשת טפסים ידניים וללא צורך, ברוב המקרים, בפניה למשרד פקיד השומה.
להלן תיאור קצר של התהליך המקוון:
א. המערכת תאפשר למעסיקים לדווח באופן מקוון את חלק א’ בטופס 161 החדש ובזה מילא המעסיק את חלקו בדיווח, הדיווח ייקלט באופן מידי במערכות המחשוב של רשות המסים. הדיווח ע”י המעסיק יבוצע באחת משתי האפשרויות: טעינת קובץ מתוכנת השכר או הקלדה ידנית.
במערכת המקוונת יופיעו הסברים, הערות ו”שאלות נפוצות” בנוגע למילוי חלק א’.
בדיווח המקוון – המעסיק ימלא פרטים עד (כולל) חלק א.11, חלקים א.12 ו-א.13 ימולאו אוטומטית ע”י המערכת.
בהגשת הטפסים שלא באופן מקוון המעסיק יידרש למלא את חלק ג’. במידה והמעסיק עומד בתנאים לסמכות מעסיק, באחריות המעסיק לתת הנחיות למשלמים. התנאים לסמכות מעסיק מפורטים בחלק ג’ בטופס 161 החדש.
ב. העובד יקבל מסרון או דוא”ל מרשות המסים על כך שהתקבל דיווח מאת מעסיקו, יתבקש להיכנס למערכת (כניסה לאזור האישי) לצפות בנתונים עליהם דיווח המעסיק ולקבל את החלטותיו ביחס לסכומים שהועמדו לרשותו אגב פרישתו. בחירותיו של העובד ייקלטו גם הן במערכת המחשוב של רשות המסים (במערכות שע”מ(.
במערכת המקוונת יופיעו הסברים, הערות ו”שאלות נפוצות” בנוגע למסלולי המיסוי בטיפול כספי הפיצויים ומענקי הפרישה.
באפשרות העובד לבחור שהדיווח יבוצע ע”י מייצג.
ג. בסיום התהליך ישלחו לעובד ולמעסיק הודעות כי האישורים הרלוונטיים זמינים במערכת. המערכת פותחה כך שבחלק מהמקרים ובהתאם לתנאים שהוגדרו, יופקו אישורים למעסיק ולקופות הגמל באופן מידי. במקרים אחרים – בקשת העובד תופנה להמשך טיפול במשרדי רשות המסים, ובסיום הטיפול על ידי פקיד השומה יקבלו העובד והמעסיק הודעות על הנפקת האישורים במערכת.
ד. יודגש כי באחריות העובד להעביר את האישורים שהונפקו על ידי פקיד השומה למעסיק ולקופות הגמל. בשלב זה, האישורים אינם מועברים ישירות לגופים המשלמים.
לתשומת לבכם:
א. המערכת בגרסתה הראשונה תאפשר לעובד בחירה בייעוד כספים לקצבה בלבד (להלן: “רצף קצבה”) בתהליך מקוון מלא ופשוט. אפשרויות בחירה נוספות הנתונות לעובד, מעבר ל”רצף קצבה” יועברו בשלב זה בפנייה מקוונת למשרד השומה הרלוונטי, באמצעות מערכת הפניות לציבור. בעתיד יטופלו גם פניות אלו במערכת עצמה.
ב. במקרים בהם העובד לא יודיע על בחירתו בחלוף 3 חודשים מדיווח המעסיק, והמערכת תזהה כי העובד עומד בתנאים להחלת ייעוד לקצבה כברירת מחדל, בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה, המערכת תייעד לקצבה את כספי הפיצויים ויונפקו האישורים המתאימים.
ההודעה שיקבל העובד במערכת – “עברו שלושה חודשים מאז שהמעסיק שלך דיווח על סיום ההעסקה שלך ולא בחרת מה לעשות עם כספי הפיצויים, לכן נבחר בשבילך מסלול חסכון לפנסיה, יש להעביר את האישור לחברות המנהלות את כספי הפיצויים שלך”.
ג. תוכנות השכר יותאמו למערכת המקוונת כך שיהיה ניתן להעלות קובץ למערכת המקוונת במקום הקלדה ידנית.
ד. באזור האישי של המעסיק ניתן לעקוב אחר סטטוס הבקשות.
ה. מעסיק שבחר לדווח באופן מקוון יוכל לבחור אם להמשיך בתהליך, למלא את חלק ג’ ולתת הנחיות למשלמים, במקרה זה ישלח המעסיק את טופס 161 במלואו לפקיד השומה ולעובד, באחריות העובד להעביר לקופות את ההנחיות שבטופס.
ו. ערעור העובד על חלק א:
העובד שולח בקשת ערעור למעסיק.
המעסיק מתייחס לערעור – העובד יקבל הודעה “המעסיק התייחס לבקשה שלך, זה הזמן להיכנס לתהליך ולטפל בכספי הפיצויים”.
המעסיק לא מתייחס לערעור – העובד יקבל הודעה “המעסיק לא הגיב ובקשתך לתיקון הנתונים נסגרה. אפשר להיכנס לתהליך ולבחור מה לעשות בכספי הפיצויים (ללא שינוי של הדיווח) או להגיש בקשה נוספת למעסיק”.
ז. בסיום הדיווח ניתן יהיה להפיק את טופס 161 הכולל את נתוני הדיווח של חלק א’, כקובץ PDF.
ח. לקראת פתיחת המערכת רשות המסים תערוך הדרכות למעסיקים ולשכות השירות.
ט. לטופס 161 החדש לחץ כאן!